Verslag Snert Race 2 oktober

Verslag van Senne Deboeure.

Klik hier voor de uitslag

Het Europese Kampioenschap in Santiago de la Ribeira (Spanje) is nog maar net achter de rug, of een nieuwe wedstrijd dient zich al aan. Het is zondag. De meeste EK zeilers zijn net (g)een week terug in het land. En dat is te merken ’s morgens bij het optuigen.
6 boten verschijnen aan de start. Op papier 7, maar André beslist uiteindelijk niet te zeilen: er wordt toch wel wat wind voorspeld: 15-22kts. Uiteindelijk is het niet de wind, maar wel de regen die er voor zorgt dat die beslissing nog zo gek niet was.
Ik zeil vandaag met Wim Craenen, zijn eerste wedstrijd in Snipe. Samen hebben we behoorlijk wat gewicht bij, dus voor ons mag die voorspelling er zeker uitkomen!  Helaas voor ons laat de wind het wat afweten.
Het jonge wedstrijdcomité legt aanvankelijk een erg klein parcours, waardoor goed starten extra belangrijk is. In de eerste reeks missen Jo en Marjan de spreader. Die ligt wat verder opzij dan gebruikelijk, maar dat is de anderen niet ontgaan. Dan maar naast de finishlijn aan het einde van de reeks. Die is trouwens op een klein kwartier gezeild.
Dankzij een extra bol duurt de tweede reeks iets langer. Bij het ronden van de boventon raken Marc en Tom elkaar en Tom en Nadia trekken zich terug uit de reeks.
Het is nog geen half 12, dus volgt er nog een derde manche voor de middagpauze. Ondanks ons gewicht kunnen we goed mee. Het blijft spannend tot op de finishlijn! Zijn we nu net voor of achter nonkel Guy? ’s Avonds zal blijken dat we het net haalden: een 3de plaats waar we heel blij mee zijn!
’s Middags is er, u raadt het goed, Snert met brood. Deze keer blijft de soepketel rechtop staan en worden verder ervaringen uitgewisseld tussen de zeilers met boegnummer en de thuisblijvers. Het comité neemt de suggesties van de zeilers ter harte en de baan wordt verlengd. De wind staat immers mooi in de lengte van de plas.
Maar tijdens de startprocedure van de vierde reeks draait de wind, volledig volgens de voorspelling, een eind naar rechts. Na het startsein gaat de kleine vloot dus aan de wind, recht naar de bovenboei. In ware Snipe-spirit (het ‘Serious Sailing’ gedeelte, u weet wel) wordt beslist collectief terug te draaien en een nieuwe start te vragen na verleggen van de boeien. Ik moet bekennen: voor ons een dikke meevaller, want ik had me laten vangen aan de boot.
Met de baan nu meer diagonaal over de plas (van D naar B) kunnen reeksen 4 en 5 dan toch afgewerkt worden. Het is nog niet te laat, en eindelijk zet de wind wat door, dus kan er nog een zesde reeks bij. Guy en Natalie houden het al voor bekeken en gaan babyborrelen bij SRNA. Jan en Maxim zijn te gretig bij de start en moeten terug om een OCS te vermijden. Ze zullen uiteindelijk 4de worden. Wim en ik zijn in ons element nu de wind wat is aangetrokken, zeker na enkele mindere reeksen na de middag. We blijven geconcentreerd en houden een 2de plaats vast tot op de finish. Yes!
Met 3 paaltjes pakken Jan en Maxim de winst van de dag. Jo en Marjan worden tweede op een puntje en Guy en Natalie vervolledigen het podium. En wij? Wij hebben net een puntje te veel om de vijfde plaats te vermijden. Een missie die Marc wel tot een goed einde bracht. En het resultaat hebt u nu onder ogen.
Dikke merci en proficiat aan het jonge comité, al was het toch een atypische wedstrijd naar Snipe normen: geen enkele ‘rappel general’. Aan het ontbreken van de vlag kan het niet liggen: we hadden tijdig voor een vervanger gezorgd 
Tot binnenkort op het weel! We zien elkaar op 6 november met de Antwerpse Handjes, opnieuw bij VVW.
Senne