Verslag & uitslag Open Belgisch Kampioenschap 2017

Afgelopen weekend hebben we weer ons Belgisch kampioenschap gezeild en zoals elk jaar was het weer een gebeurtenisvol weekend.

Verschillende teams uit het buitenland zijn naar Scharendijke afgezakt. Vader en zoon Frebault uit Frankrijk, 2 Poolse teams en onze Noorse/Spaanse gold-fleet zeiler, Guillermo aka Victor II, reden de hele nacht door om tijdig aan de start te zijn. Helaas kampte Victor II met gps-problemen waardoor hij wat later aankwam en na een korte zwembeurt richting start hield hij de eerste dag voor bekeken.

Bijna traditiegewijs stond er weer een stevige wind, met op zaterdag een dikke 20 knopen. Dit deed sommige teams beslissen om een dagje aan wal te blijven om hun krachten te sparen voor zondag. De overige teams gingen onder aanmoediging van dokter P. Laumans, doch met geknepen billen, het water op.

Jo besloot al voor de eerste reeks om de temperatuur van het water te voelen, eerste kapseis.

De eerste reeks schoten Jan en Nathalie als een raket uit de startblokken en hebben ze die soeverein op hun naam weten te schrijven. Er deden geruchten de ronde dat Jan ergens buskruit of iets anders had steken, maar dat extra effect doofde daarna uit…. of waren de batterijtjes leeg?!

Omwille van de windsterkte werden er driehoeken gezeild, waardoor we fantastische plannee-momenten hebben meegemaakt. Maar dan moet er gegijpt worden … Jo kapseist een tweede keer.

Ondanks de sterke wind waren er redelijk veel windshiften, waardoor het bijna elke reeks spannend varen was tot aan de finish. Uiteindelijk wisten Yannick en Dries de twee overige reeksen van de dag te winnen. Zeer sterk dat zij zich telkens naar de eerste plaats wisten op te werken.

Ook voor het materiaal was de wind soms wat te sterk. Onze outhole (onderlijkstrekker) begaf het waardoor we de strijd moesten staken in de derde reeks. Als troostprijs kregen we wel een privé sleepje naar de haven.

Zelfs na twee keer kapseizen gaf Jo’s bemanning Sofie niet op, maar na een harde ontmoeting met de fokkeboom heeft ze de handdoek in de ring moeten gooien. Gelukkig was Aline standby om met Jo naar binnen te varen zodat Sofie de nodige verzorging kon krijgen. Jo moet gedacht hebben dat het lang geleden was en trakteerde zijn verse fokkemaat op nog 2 kapseisbeurten.

Volgens dokter P. Laumans komt het helemaal goed met Sofie. Hij kon verder nog een gekwetste Maj verzorgen maar voor nonkel Guy, die zijn rechterschouder uit de kom had getrokken, kon hij niets anders doen dan zeggen dat hij het efkes met zijn linkerarm moet doen.

Traditiegetrouw was het daarna tijd voor het Sprot-moment waarbij we bij pot en pint onze strafste verhalen van de dag hebben bovengehaald. Er werd ook druk onderhandeld voor bemanning om de gekwetste te vervangen. Wij hebben aan u gedacht Sprot en we hebben u gemist.

sprot-moment

Het avondeten in de jachtclub was gezellig en rustig. Zelfs onze Poolse vriend Lukasz, ook bekend als “The Polish Dries” was blijkbaar moe en hield zich opvallend rustig.

Dokter P. Laumans hield zich nog bezig met de whereabouts en zorgde dat iedereen tijdig in zijn bed kroop. Wel werd onze voorzitter André ’s avonds nog gespot met een Calvados, vermoedelijk om zich wat moed in te drinken om de volgende dag het water op te gaan.

Zondag stond er iets minder wind maar nog steeds een stevige 15-18 knopen.

Het was ’s ochtends duidelijk aan Dries te merken dat hij zich wat onwennig voelde nu hij voor het eerst in Scharendijke eens geslapen heeft. Het heeft hem duidelijk geen windeieren gelegd want de eerste reeks kon hij met Yannick weer op zijn naam schrijven.

Zowel Bart Bomans, met dochter Mies, als Sam Vandormael, met mama Caroline, voelden zich duidelijk in hun nopjes en zeilden alle reeksen in de top.

Vooral Sam stond scherp vond ik en dat was onder andere te merken aan het gebruik van het f-woord bij technische problemen. Maar ja, hij is dan ook in het Engels opgevoed.

De wind was weer shifterig maar redelijk regelmatig zodat je mooie winst kon halen als je deze in het juiste ritme kon oppikken.

Wij hadden nog geen enkele reeks gewonnen en waren vastberaden de laatste op onze naam te schrijven. Ik besloot om iets voor de anderen te vertrekken, maar zelfs dan konden we nog niet winnen en kregen we bovendien de mij zo bekende letters OCS als score.

Oh ja, blijkbaar hadden sommigen het idee dat het parcours net iets te lang was en beslisten rakelings langs tegen de bovenwindse boei te varen, maar dat was zonder de haviksogen van Carl op het finishschip gerekend, ook letters als resultaat.

Ondertussen konden Yannick en Dries niet meer ingehaald worden en werden zij verdiend Belgisch Kampioen. Proficiat.

Dank aan iedereen die meegewerkt heeft aan dit prachtige event.

Manu

PS: Een verslag van de grote zwemvest-test is gratis te verkrijgen bij JoVos@Testaankoop.be

klik hier voor de uitslag