Verslag European Masters door Herman

Molveno Euro Masters 2017

Net terug van de Euro Masters. Buiten 2 keer Wibroe, voor mij de eerste wedstrijd in het buitenland in meer dan 20 jaar Snipe. Voor Caroline de eerste wedstrijd buiten het Galgenweel in 25 jaar. De race werd georganiseerd op het Lago di Molveno. Vooraf had ik ergens gelezen dat dit het mooiste meer van Italië was en het zal er niet veraf zijn. Gelegen op 850 m hoog in de Brenta Dolomieten en met groene oevers en vlakbij pieken hoger dan 3000m was de setting spectaculair.
De wind was typisch voor een bergmeer. ’s Morgens windstil, maar als het kwik hoog genoeg steeg, steevast een thermische bries die kort na de middag opstak. Het comité heeft de dag voor de wedstrijd de boeien uitgelegd en die zijn na de laatste reeks weer opgevist. Ze lagen altijd juist. De start werd vanop de kant gegeven omdat er anders te weinig plaats was om 50+ snipes op een lijn te laten starten. Het was wel niet het klassiek “bang in the corner” zeilen van bv. Garda. Er waren meer opties wat het eigenlijk nog beter maakte.
De organisatie was op zijn Italiaans. De dag voordien was er nauwelijks te zien dat er een wedstrijd zou plaatsvinden. Er was trouwens geen haven of clubhuis, enkel een perfect onderhouden grasveld tot op 10 meter van het water met een partytent. Toch viel alles op zijn pootjes en voor 90 EUR inschrijvingsgeld kregen we elke dag pasta voor de wedstrijd plus avondeten, waarvan een keer op de top van een berg na een rit met de kabelbaan.
Na de Italianen waren de Belgen met 9 boten het best vertegenwoordigd. Manu/Maj, Thierry/Greet en Wim/An waren steeds vooraan te vinden, soms iets teveel (2 UFD’s) en na dag twee konden alle drie de teams nog winnen. Bart/Eva en Herman/Caroline lagen toen rond de 10de plaats, Patrick/Maxim, Marc/Max, André/Eric en Jan/Kenny nog iets verder.
De laatste dag was het aanvankelijk spannend of de wind er zou doorkomen. Het comité stuurde ons op het water zonder wind en dat bleek de juiste beslissing. Het was wel iets onstabieler dan de voorafgaande dagen maar goed zeilbaar. Wim/An hebben bij de eerste start moeten ondervinden dat zeilen in Italië niet altijd even evident is. Ze lagen in een goede positie bij de pin maar werden vlak voor de start achteruit getrokken waardoor hun start en de kans op de eerste plaats om zeep was. Terugkomen op dit smalle meer was moeilijk: veel verkeer en weinig gaten om vrij te zeilen. Thierry/Greet konden zich voorin handhaven en werden mooi 4de. Manu/Maj hielden het spannend tot op het einde. Ze eindigden met evenveel punten als de winnaar Paolo Lambertenghi. Paolo kwam pas gelijk doordat in de laatste reeks een boot tussen hem en Manu UFD was. Het aantal 1ste plaatsen maakten het verschil. Bart/Eva eindigden met een 2 in de laatste reeks en werden 8 overall. Wij hadden een timing probleem en gingen 2 reeksen (waaronder de laatste) in de mist, maar werden toch nog 15 en 3de Master.
Al bij al een schitterend event (6 goede reeksen zijn niet evident), goede teamspirit (in de Spaggia merken ze het nu al aan de omzet), m.a.w. voor mij mogen ze de Euro Masters om de twee jaar in Molveno organiseren. Alleen volgende maal geen stoofvlees met polenta aub.
Herman (BEL 28990)
PS. Dikke merci aan Dries voor de logistiek.