Verslag Antwerp Snipe Cup 2016

Het jeugdteam met stuurman Yannick Bongaerts werd 5de op de Antwerp Snipe Cup, hij heeft het verslag geschreven van de wedstrijd:

De negende editie van de Antwerp Snipe Cup die afgelopen weekend plaatsvond op het Galgenweel blijkt wederom een zeer interessante en intense wedstrijd te zijn geweest. De volledige twee dagen waren gekenmerkt door enorm close racing, niet enkel op het water, maar ook in het klassement kon niemand echt ontsnappen. De onvoorspelbare wind, het puntensysteem zonder aftrek en als summum de Medal Race hielden de zeventien zeilers elke minuut onder spanning, elke fout werd dubbel afgestraft en elk puntje bleek goud waard.
Voor u hier het verslag van een wedstrijd gewonnen door een Braziliaans-Spaans team, waar onze voorzitter een prachtige ritzege won en een van de twee opkomende jeugdteams de Medal Race won.
De eerste racedag, zaterdag 12 maart, startte onder een felblauwe hemel, maar beloofde niet veel goeds, het uitblijven van een beetje stabiele wind leverde een uur uitstel op. De eerste manche begon uiteindelijk goed, de baan lag in de lengterichting van het Weel met een net voldoende briesje, maar halverwege draaide kromp ze een paar graden waardoor de laatste twee toeren gekenmerkt werden door lange rakken over bakboord en korte slagen over stuurboord waarvan de timing in de shiften erg belangrijk was.
Dit bleef ook het motief voor de rest van de dag, race twee startte meer als een dragrace dan een kruisrak, maar onze voorzitter André Callot won verdiend, wat onder luid gejuich van de gehele vloot werd ontvangen. Line honours voor de derde en laatste reeks gingen naar ex-wereldkampioen Alexandre Tinoco.
Dag een bleek een wedstrijd in moeilijke omstandigheden, weinig en onstabiele wind, waar het tactische denkwerk en de nood aan perfecte manoeuvres moordend was. Dit was ook aan de uitslag te zien, die aantoonde dat er erg onregelmatig gevaren werd, behalve door Yannick Laumans die op kop eindigt met vier punten voorsprong op Tinoco en Spike met elks een puntje verschil. Vierde plaats voor Wim Saeys, plaats vijf en zes, en plaats zeven en acht werden ook bepaald door een ex aequo. Alles is nog mogelijk, zeker met de Medal Race in het vooruitzicht.
Dit alles opgevangen door een goede catering, tussen de manches door, maar ook ’s avonds met het diner van heerlijke stoofvlees met frietjes. De avond werd afgesloten met een tombola met heel wat mooie prijzen verzorgd door de sponsors.
Dag twee verliep in een iets minder ontspannen sfeer, er werd opmerkelijk meer water gedronken en de druk om zoveel mogelijk voorsprong te nemen als voorbereiding op de Medal Race is voelbaar hoog. De vier reeksen van de dag werd opnieuw erg wisselend gezeild, in een de wereldkampioen herpakte zich sterk en kwam aan kop twee overwinningen en twee maal top drie, terwijl Yannick Laumans terrein verloor met twee mindere manches. De tweede reeks werd in het laatste kruisrak opvallend gewonnen door Guy Celis die toen tot vlak aan de linkeroever zeilde, daar een mooie shift meekreeg en op de meet Spike nog nipt klopte. Het einde van de derde race werd dan weer bepaald door een reeks van enorm veel en zware winddraaiingen die voor voldoende frustratie zorgden.
De Medal Race is de laatste wedstrijd, maar verschilt opvallend van een normale reeks. De baan is nu slechts een honderdtal meters, de gate veel kleiner én de uitslag telt voor dubbele punten, reden te meer om extra goed te presteren.
Voor de start van deze race is Tinoco ontsnapt met een voorsprong van 9 punten van Wim en Yannick Laumans, die elks een punt verschillen. Zij zouden dus nog 5 plaatsen voor de wereldkampioen moeten eindigen om hem nog voor te blijven. Spike zit relatief stevig op zijn plek met 8 punten achterstand, maar ook 7 voorsprong op Yannick Bongaerts.
Na het eerste kruisrak kwamen Spike en Yannick Bongaerts gelijktijdig rond de boei, gevolgd door de rest van de vloot die zeer dicht bij elkaar ligt. Het lukt hen net om vrij de linkerkant van de gate te nemen, iets na hen blijkt de gate veel te klein voor de vijf boten die er boord aan boord door willen. Meer structuur is er na de tweede ronding van de bovenboei, Spike en Yannick B. nog steeds op kop, gevolgd door Tinoco en Yannick L. Vlak voor de spreader-boei, vind er een loef-lij incident plaats tussen Spike die met boom uit sterk moet oploeven voor Wim die zijn kruisrak nog afwerkt. Spike verliest hier sterk door, en vaart de rest van de manche een inhaalrace. Vanaf de tweede ronde ligt de gate gelukkig breder, maar blijft de wedstrijd een vurig spel van controle en aanval. De laatste up-wind is een driestrijd, Yannick B. die tracht voor Tinoco en Yannick L. te blijven, gevolgd door Spike, Guy en Helena De Munck.
De overwinning gaat uiteindelijk naar het jeugdteam Yannick Bongaerts en Jan Everaert, met de tweede plaats voor de oud-wereldkampioen Alexendre Tinoco en Victor Perez die hiermee hun eerste plaats in het eindklassement dan ook behouden. Yannick Laumans en Dries Crombé nemen met hun derde plaats een ruime voorsprong. Wim Saeys en Dirk De Bock verliezen veel met hun achtste plaats, maar weten toch nog één punt voor Thierry Den Hartig en Katia Royer te blijven, gevolgd met weer één punt door het jeugdteam.
De prijsuitreiking volgde snel op deze laatste reeks, met een prijs voor iedereen, verzorgd door de sponsors. Een mooie afsluiting van een prachtig en intens zeilweekend. Volgend jaar zal de tiende Antwerp Snipe Cup plaatsvinden, een jubileumeditie die nog veel meer de moeite waard zal zijn, met hopelijk nog meer deelnemers.
Tot volgend jaar!
Yannick Bongaerts