Sprot-Cup –  Galgenweel – 24 juni 2018

In plaats van iets over de wedstrijd te schrijven had ik het liever nog eens gehad over de Sprot. Sprot en ik hebben eigenlijk iets gemeen. Sprot was de naam van mijn eerste boot een kleine 50 jaar geleden.

Echt heel goed heb ik de Sprot niet gekend. Voor mij was hij een meubelstuk van het Galgenweel met zoals iedereen van ons, zijn hebbelijkheden en onhebbelelijkheden, maar altijd met de beste bedoeling. Daar ben ik van overtuigd.

Ik was al een tijdje over de Sprot-Cup aan het denken. Iedereen kon zien dat Eric het niet lang meer zou trekken, maar toch had ik gehoopt dat hij er nog een keer bij was geweest om afscheid te kunnen nemen op zijn eigen wedstrijd. Bovendien had de kalender er ook voor gezorgd dat een aantal mensen die er zeker bij hadden willen zijn op verplaasting waren.

De manier waarop Eric met zijn lot is omgegaan kan ik alleen maar bewonderen. Tot voor kort kwam hij nog naar het Galgenweel. Zelden heb ik hem horen klagen. Dat kan alleen maar geweest zijn omdat hij omringd was door zijn zonen, wat hem gemotiveerd moet hebben om er zo lang mogelijk mee door te gaan.

Hoe gaan we ons de Sprot herinneren? Een mens blijft uiteindelijk leven in de herinnering van wie achterblijft en hoe meer hij gedaan heeft, des te langer zal hij in het geheugen blijven plakken. Materieel heeft Sprot daar zelf voor gezorgd met de donatie voor een mini-J voor het G-zeilen. Voor mij is de spirit van de Sprot het belangrijkste. Dat slijt namelijk niet. Hij belichaamde de geest van de Snipe “serious sailing, serious fun”, laat ons zeggen dat wij voor de sailing zorgden en hij voor de fun. Daarmee heeft hij een grote bijdrage geleverd aan wat de Snipe in België vandaag is. Een groep vrienden die mekaar het vuur aan de schenen leggen, af en toe en onvermijdelijk met wat ambras, maar uiteindelijk met respect voor mekaar. Nadien wordt er dan een glas of twee op gedronken. Bovendien hebben we allemaal kunnen zien dat de erfenis ook goed is geregeld. De Sprotjes gaan ervoor zorgen dat de traditie wordt verder gezet.

Herman – BEL 28990