Speculoos 2016

speculoos-2016

klik hier voor de uitslag

klik hier voor het beeldverslag van Bernard Dandois

Half Schelle ruikt er dagelijks naar, maar heten die koekjes nu eigenlijk speculoos of speculaas? Héwel, speculaas en speculoos zijn twee verschillende koekjes. Een misverstand dat maar niet de wereld uit geraakt. Bij Phillips Bakeries wordt  helemaal geen speculaas gemaakt, dus waarom zou de Sintbakker zijn koekjes speculaas moeten noemen? Speculaas is iets typisch Hollands en is gemaakt op basis van het specifieke speculaaskruid. De smaak van de Sint koekjes wordt verkregen  door een speciaal bakproces waarbij de suiker in het koekje karamelliseert. Dus eigenlijk hebben de Hollandse koekjes en de Sint koekjes helemaal niets met elkaar te maken. We zeggen toch ook niet Sinterkloos tegen Sinterklaas of is het Sinterklaus? Denkpiste voor de pietenpact anno 2017?. Hmmmm… genoeg gezeurd!

13/11/2016 – bewolkt – 17 snipes – 3 Franse deelnemers- geen Manu deze keer, was bij den Alex, geen Yannick Laumans, ook z’n pa was er niet, geen Wim Saeys, geen Wim Ghys, die was bij zijn ma, geen Thibaud of Ben en Nadia, geen Flinstones, geen Everaert. Spijtig genoeg is de ‘geen’  lijst ellendig lang. In ieder geval ze hadden allen ongelijk! Wel den Dirk met nief lief – Bart en Eva terug in het nief (zeilkledij) – Maxim en Dries hebben hun boot eveneens uitgestoft en ziet er nog nief uit. Jan en Nath met nieve knie, bijna geen wind – zuchtje hier – scheetje daar – meestal uit het Noorden of Noord Oost – niet te koud maar ook niet warm +/- 10 graden.

1ste start een half uur later dan 10.00 u, beetje gesukkeld in het begin en tijdens de race. Sorry Helen, sorry voor het roepen… aan de bende Janetten en paljassen.  An Van Daele en de andere kameelbuld finishte ver achter Bart en Eva, op de 6e plek, achter Nonkel Guy en Natte Ali en Fam. Drontmann. Maxim en Dries waren aan de finish al wat dichter in ons vizier. En bij de Bongaerts klonken de klanken eveneens al heel wat luider en dichter.

Tussen de 1ste en 2de reeks wat gedronken.

2de start met nog iets minder wind. Daar had Robert met Louise geen probleem mee. Ze gingen als een raket tekeer en wisten meteen hun paaltje te verzilveren, van ver gevolgd door Beaves and Buthead en door George and Mildred (wie kent die nog?).

Tussen reeks 2 en 3 nog wat soep (bedankt voor de soep) en wijn gedronken, … veel wijn … reeks 3 kwam maar niet. Uiteindelijk na 2,5 uur gezopen te hebben, stuurt het uiterst professioneel comité ons toch nog het water op. Onverantwoord…. Met nog een beetje minder wind is het ons toch nog gelukt om over de startlijn te geraken. Plots door een acuut probleempje in de onderbuik, weliswaar door de combinatie van de rijke soep met rozé wijn, voelde ik me toch wel een beetje verplicht om me af te zonderen van het peloton en ging als enigste de andere en goede kant op. En daar,… op het juist moment, kon ik me laten gaan en iedereen heeft het gezien… het ging vooruit, het ging vooruit, verbazend snel vooruit.
De wedstrijd was terug open, alles kon nog, Het was spannend, Robert en Louise stonden toen op een 5de plek, Guy met zijn uitschieters kon ook nog alle kanten op. Maxim en Dries zaten nog steeds in ons vizier, Bart en Eva in het nief  konden ook nog winnen, maar spijtig genoeg ging die toeter af van de boot. Het eerste wat Ann toen zei: lap, mijn speculaas is nu 5 cm korter, of was het speculoos?

De Zeurpiet
BEL 30226